Bakgrund
För groddjur utgörs möjliga åtgärder vid vägar idag av passager eller barriärer samt skapande av nya livsmiljöer för groddjur.
Vår kunskap om passager och barriärer är relativt god (exempelvis kring dess funktion, utformning, underhåll och liknande). Men gällande att skapa nya livsmiljöer för groddjur saknar vi viktig kunskap om i vilka lägen anläggande av nya livsmiljöer kan vara ett bättre alternativ än nya passager, och när eller om de bör undvikas.
I vissa områden kan det vara direkt olämpligt att groddjur uppehåller sig vid en vägdamm. Exempelvis när risken för föroreningar är hög, så att vägdammen blir en ekologisk fälla.
Damm (Magasin 8J) anlagd 2014 längs väg E22, Sölve-Stensnäs, för att ta hand om vägdagvatten, bild tagen i maj 2024. Foto: Per Nyström.
Aktiviteter
Projektet omfattar:
- Kunskapssammanställning om när vägnära livsmiljöer är lämpliga för groddjur, med särskilt fokus på nordiska arter och dagvattendammar.
- Kunskapssammanställning av andra biotopåtgärder (än passager/tunnlar) för groddjur.
- Landskapsanalys kring vägdammar med fokus på livsmiljöer för groddjur.
- Fältstudier av dagvattendammar/fördröjningsmagasin, inventering av groddjur, analys av vattenprover mm.
Resultat
I detta projekt tar vi fram aktuell och kvalitetssäkrad kunskap om prioritering och utformning av åtgärder för groddjur i vägmiljön.
I projektet levererar vi resultat för viktiga avvägningar, övergripande funktionskrav och lösningar som är vetenskapligt väl underbyggda. Vi ger även förslag på hur detta sedan kan implementeras i Trafikverkets verksamhet.
Publikationer och redovisningar
Projektet har resulterat i följande presentationer och redovisningar:
Inget har ännu publicerats i detta projekt.