Bakgrund
Ekologisk fälla är ett begrepp som beskriver en plats som är farlig för djur, men som de ändå föredrar framför säkrare alternativ, och som därmed kan fungera som en ”dammsugare” av djur från omgivningen.
Några tydliga exempel på ekologiska fällor är utebelysning där insekter fastnar och riskerar att dö genom att de bränns ihjäl eller blir lätta byten för rovdjur, eller viltkadaver på en väg eller järnväg som lockar till sig asätare som i sin tur blir påkörda av tåg eller bil eller flyger på kontaktledningarna.
Risken för ekologiska fällor är av stor betydelse för Trafikverket, för att avgöra om vägkantsskötsel och faunaåtgärder i den egna anläggningen riskerar att ställa till större skada än nytta.
Humlor hör till de arter som kan attraheras av blommor i vägkanter men bli påkörda. Foto: Juliana Dániel-Ferreira.
Aktiviteter
Projektet gör en kunskapssammanställning om ekologiska fällor, i syfte att:
- belysa väg- och järnvägsområdets biotoper i förhållande till biotoper och populationer i omgivningen, och att hitta nyckelfaktorer för fällrisk för olika organismgrupper,
- beskriva problemet med ekologiska fällor ur ett trafikverksperspektiv, särskilt i relation till anläggning och underhåll av väg-/järnvägshabitat.
Resultat
Detta projekt ger bättre förståelse för ekologiska fällor, i vilka situationer sådana riskerar att uppstå och hur den negativa påverkan skulle kunna minskas under kritiska nivåer.
Svaren på dessa frågor är viktiga underlag för bättre målinriktad anläggning och skötsel av sidoområden för biologisk mångfald.
Publikationer och redovisningar
Projektet har resulterat i följande presentationer och redovisningar:
Inget har ännu publicerats i detta projekt.
Kontakt för detta projekt
Juliana Dániel Ferreira
Forskare, SLU Institutionen för stad och land
juliana.daniel.f@slu.se
+46 (0) 735-75 10 96