Bakgrund
För mindre och mellanstora djur kan vägar, järnvägar och trafik skapa barriärer och vara en betydande mortalitetsfaktor. Detta har konsekvenser för bland annat artbevarande. Det har även betydelse för Trafikverkets möjlighet att leva upp till miljömålen.
Det finns dock möjligheter att minska problemen genom olika tekniska åtgärder, bland annat smådjurspassager. Men kunskapen om dessa åtgärder behöver stärkas för att man med större säkerhet ska kunna ange när och var de är motiverade och hur de bäst ska utformas.
I gruppen medelstora däggdjur ingår grävling, utter, mård, iller, hermelin, rödräv, fjällräv, igelkott, skogshare, fälthare, vildkanin, ekorre och bäver.
I projektet ingår studier av hur medelstora däggdjur använder vägtrummor. Foto: Rune Sørås.
Aktiviteter
Projektet har fyra delar:
- Kunskapssammanställning om populationseffekter
- Biotopkrav och rörelsemönster
- GIS-baserat planeringsverktyg för lokalisering av åtgärder
- Teknisk utformning av passager
Projektet kommer i stor utsträckning att utnyttja tillgängliga data på rörelsemönster för mellanstora däggdjur, mortalitet mm. Detta kompletterar vi med egna fältstudier av bland annat vägtrummor.
Genom hela projektperioden sker nära samverkan med Trafikverket och med forskare i andra FOI-projekt inom området infrastrukturekologi.
Resultat
I detta projekt tar vi fram aktuell och kvalitetssäkrad kunskap om prioritering och utformning av åtgärder för medelstora däggdjur. Detta gör vi för att öka kostnadseffektiviteten i åtgärderna och minska riskerna för dessa djur i väg- och järnvägsanläggningarna.
Projektet levererar resultat för viktiga avvägningar, övergripande funktionskrav och lösningar som är vetenskapligt väl underbyggda. Det ger även förslag på hur detta sedan kan implementeras i Trafikverkets verksamhet.
Publikationer och redovisningar
Projektet har resulterat i följande presentationer och redovisningar:
Inget har ännu publicerats i detta projekt.
Kontakt för detta projekt
Rune Sørås
Postdoc, SLU Centrum för biologisk mångfald
rune.soras@slu.se
+46 (0) 18-67 25 31
+46 (0) 737-41 03 81